Infodemia

Koronavirusta koskevaa informaatiografiikkaa animaationa.
Animaatio sosiaalisen eristäytymisen vaikutuksista. Animaation tekivät Siouxsie Wiles ja Toby Morris Uudessa Seelannissa ja tekstien käännökset Yupik.
Juliste espanjantautia vastaan, Alberta, Kanada, noin 1918.

Infodemia, joka on lyhennelmä sanasta informaatioepidemia, on epidemian tai pandemian ohessa julkaistavaa ylenmääräistä informaatiota. Tämä informaatio voi olla tarkkaa tai väärää.

Sanaa käytti The Washington Postissa amerikkalainen journalisti David J. Rothkopf sars-epidemian yhteydessä vuonna 2003.[1] Infodemia on valtavaa oikean ja väärän tiedon paljoutta, informaation massaa, joka ympäröi pandemiaa kuin savuverho. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahaudan mukaan se estää meitä näkemästä asian ytimeen.[2]

Pääministeri Sanna Marinin mukaan infodemia ”tarkoittaa tilannetta, jossa väärä tieto ja epävarmuus leviävät itse epidemiaa nopeammin”. Puhuessaan eduskunnan täysistunnossa hän sanoi, että epäselvä tilanne jättää paljon tilaa spekulaatioille ja epävarmuudelle, mikä heikentää kansalaisten ja yritysten luottamusta markkinoihin ja on epäedullista talouden kehitykselle. Tämä voi näkyä esimerkiksi hankintojen ja investointien lykkäämisenä ja toisaalta esimerkiksi päivittäistavaroiden liiallisena hankkimisena, vaikka tuotteiden saatavuuden suhteen ei olisikaan mitään ongelmia tiedossa. Tämän ehkäisemiseksi on tärkeää käydä keskustelua faktapohjaisesti, avoimesti ja liioittelematta.[3]

  1. Rothkopf, David J.: When the Buzz Bites Back The Washington Post. 11.5.2003. Viitattu 24.3.2020. (englanniksi)
  2. Juonala, Jouko: Kun maailma sairastuu virukseen, leviää myös vaarallinen infodemia Ilta-Sanomat. 14.3. 2020. Sanoma Oy. Viitattu 24.3.2020.
  3. Tikka, Juha-Pekka: Koronahamstraus – näin hallitus varoittaa Verkkouutiset.fi. 27.2.2020. Viitattu 24.3.2020.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search